BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 14 maart 2024

Restauratiewerken Ortelius in Doel deze week van start

Crowdfunding #ortheliusmoetvaren

Onder de naam #orteliusmoetvaren wordt deze week de aftrap gegeven van de crowdfunding voor schoolschip Ortelius en Atelier De Nijs in Doel. Daarmee worden ook de eerste restauratiewerkzaamheden ingezet, aan de Ortelius én het atelier De Nijs. De crowdfundingscampagne loopt tot 10 mei en gebeurt met de steun van Koning Boudewijnstichting – Hart voor Waas.

De Ortelius is een 23 meter lang zeilschip uit 1898 dat in 1945 werd omgedoopt tot schoolschip. Sinds 2005 lag het aan wal op de Antwerpse droogdoksite. Intussen is het ook erkend als varend erfgoed. Vzw ‘De Maakschappij', opgericht door bewoners van Doel, ontfermde zich over het schip en bracht het gevaarte eind 2021 naar hartje Doel. Daar zal het een grondige restauratie krijgen om opnieuw ingezet te worden voor groepsexcursies op de Schelde.

Met een crowdfunding wil vzw De Maakschappij € 19 000 ophalen. Koning Boudewijnstichting voegt aan dat bedrag nog eens € 6000 toe. Daarmee zal de vzw het atelier opnieuw operationeel en publiek toegankelijk maken en de eerste noodzakelijke stappen zetten voor de restauratie van de Ortelius. Rechtstreekse link naar de crowdfunding http://www.atelierdenijs.be Vanaf € 40 krijg je een fiscaal attest en krijg je 45% terug via de belastingen.

De Ortelius en Atelier De Nijs zijn er niet alleen van en voor Doel. Vzw De Maakschappij zet in op participatie van een ruimere groep geïnteresseerden. Via samenwerking met onder meer de VDAB zullen workshops en opleiding voorzien worden in hout- en staalbewerking, motormechanica en loodgieterij.