BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling De Derde Generatie 8 oktober 2014

Protestactie De Derde Generatie

Wij zijn de Derde Generatie en wij protesteren tegen het verdwijnen van onze thuis

Het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen en de Maatschappij Linkerscheldeoever organiseerden deze zomer opnieuw gratis bustours door de haven van Antwerpen voor het grote publiek. Afgelopen zondagnamiddag hebben leden van De Derde Generatie verschillende havenbussen in de Waaslandhaven halt doen houden met spandoeken. De inzittenden kregen flyers overhandigd met daarop meer uitleg (zie bijlage). Zij reageerden positief en waren erg geïnteresseerd.



Met deze actie willen de jongeren van De Derde Generatie de inzittenden en bij uitbreiding alle bezoekers van de Antwerpse haven bewust maken van de geplande havenuitbreiding, de zinloosheid daarvan en het menselijk leed dat daarmee gepaard gaat.

Wij zijn de Derde Generatie en wij protesteren tegen het verdwijnen van onze thuis

Doel en de polders zijn een historisch landschap van vruchtbare landbouwgrond, kleine gezellige gehuchten, bijzonder erfgoed en zeldzame open ruimte. Dit prachtige gebied moet verdwijnen voor havenuitbreiding. Honderden mensen moeten opkrassen en 1500 hectare vruchtbare landbouwgrond wordt vernietigd (= 3000 voetbalvelden).

De helft van het gebied wordt ondergespoten onder een laag baggerzand. Daar moet het Saeftinghedok komen, een megacontainerdok van 4 kilometer in lengte. De andere helft wordt ingericht als natuurcompensaties, bestaande uit plassen en moerassen.

U zal nu denken: dat is allemaal zeer spijtig maar de haven is belangrijk voor onze welvaart. De haven is belangrijk, maar de huidige toekomstplannen zijn dat niet. Integendeel, deze plannen zijn onnodig en geldverspilling. - Er is geen nood aan nieuwe containerterminals. Het Deurganckdok draait op maar 20% van zijn totale capaciteit. Met de bestaande infrastructuur kan de Antwerpse containerverhandeling nog verdubbelen. Er bestaat in Europese havens zelfs overcapaciteit (o.a. de Rotterdamse Tweede Maasvlakte). Bovendien neemt de productiviteit van containerterminals jaarlijks toe.

- Containerterminals nemen veel ruimte in beslag, kosten ons bergen belastingsgeld (het Saeftinghedok zal naar schatting 1 miljard euro kosten) maar creëren weinig jobs. Het komt vooral de winsten van enkele grote bedrijven ten goede.

- Het Saeftinghedok zal jaarlijks meer dan 10 miljoen containers behandelen. Daardoor komen er jaarlijks 6 miljoen extra vrachtwagens bij op de Antwerpse ring. De mobiliteitsproblemen rond Antwerpen zullen onoplosbaar worden.

- De haven kan nog groeien binnen de bestaande grenzen door 'haveninbreiding'. Er zijn meer dan 1200 hectare braakliggende terreinen in de haven. De haven moet duurzamer leren omspringen met de bestaande ruimte in plaats van continu te willen uitbreiden. In oppervlakte is Antwerpen reeds de grootste haven van Europa.

Dan zijn er de natuurcompensaties. Plassen en moerassen omgeven door prikkeldraad enkel bedoeld voor bepaalde soorten vogels. Alle menselijke aanwezigheid moet verdwijnen. Historische hoeves en hele gehuchten worden gesloopt.

Deze natuurcompensaties worden opgelegd door EU-richtlijnen. Maar het menselijk leed niet. Er bestaan ook humane alternatieven in harmonie met bewoners en landbouwers. Maar die alternatieven zijn nooit onderzocht.

Laat u niet misleiden door de mooie verkoopspraatjes van het Antwerps Havenbedrijf. Dit is de andere zijde van de havenmedaille die zij verborgen houden voor u.

De Derde Generatie