BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

Persmededeling Doel 2020, 22 februari 2014

Ere-senator en stichter van Doel 2020 Ferdinand De Bondt overleden

In memoriam

Deze morgen om 3u30 overleed in Beveren op 90-jarige leeftijd ere-senator Ferdinand De Bondt.

Ferdinand De Bondt was vooral bekend als mede-oprichter en bezieler van Doel 2020 maar had inzake engagementen een lange staat van dienst.

Nog voor de oorlog leidde hij in Sint-Niklaas een scoutstroep met leden uit de volksbuurten van de stad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij leraar in Borgloon. Vanaf 1945 was hij als leraar actief in de Broederschool te Sint-Niklaas en in de Berkenboom. Ook later bleef onderwijs een van zijn aandachtspunten en stimuleerde hij Wase jongeren om hogeschool of universiteitsstudies aan te vatten. Daartoe richtte hij de Waaslandhuizen op om aan de universiteit minder gefortuneerde studenten te huisvesten.

Na de Tweede Wereldoorlog ontfermde hij zich samen met zijn echtgenote Lilliane De Vos over Duitse vluchtelingenkinderen. In de jaren '70 over Spaanse en Chileense politieke vluchtelingen die er jarenlang kind aan huis bleven. Nog later over het lot van de zigeuners in ons land.

Hij was een overtuigd flamingant en federalist. In 1956 lag hij mee aan de basis van de Vlaamse Volksbeweging (VVB) waarvan hij vele jaren actief was in het hoofdbestuur. Samen met Wilfried Martens speelde hij een rol in de organisatie van de Marsen op Brussel.

In 1968 werd hij door de CVP gecoöpteerd als senator. Wat hij bleef tot in 1991.

Van 1977 tot 1979 was hij staatssecretaris voor de Hervorming van de Instellingen in de regeringen van Tindemans en Van den Boeynants. Zijn onverzettelijkheid in die hoedanigheid leidde mee tot het einde van het Egmontpact.

Van bij de eerste plannen voor een havenuitbreiding op de Linkeroever van de Schelde - medio de jaren '60 - pleitte hij voor realisme en om landbouw en bewoning optimaal te vrijwaren. Dat leidde in 1978 tot de zogenaamde 'Lijn De Bondt' , een grens die ten zuiden van Doel via Verrebroek tot Kieldrecht loopt. De Lijn De Bondt trok een duidelijke grens tussen haven- en poldergebied en riep een halt toe aan de megalomane plannen van de Antwerpse Haven. Die plannen werden daarmee quasi gehalveerd.

Toen nieuwe plannen dreigden om de Lijn de Bondt te overschrijden en het dorp Doel van de kaart te vegen richtte hij in 1997 het actiecomité Doel 2020 op. Door de juridische acties van Doel 2020 bleef de Lijn De Bondt tot op de dag van vandaag zo goed als gehandhaafd. Tot aan de dag van zijn overlijden bleef hij de bezieler en een van de drijvende krachten van Doel 2020.

Ferdinand De Bondt wordt zaterdagmorgen 1 maart begraven in Sint-Niklaas.