BOEK: Doel2020. Het gevecht om Doel en de polder (door Jan Creve)

€ 24,- overschrijving op rek. nr. BE 26 4186 0588 9129 van Doel2020, vermelding van je adres en "Bestelling boek Doel 2020"

 
 

'Tref [punt] Doel'

De Doolen

Bezoek ons!

De Doolen is terug open

De Doolen is terug open als ontmoetingsplaats voor Doelliefhebbers: elke zondagmiddag vanaf 14 u tot ongeveer 18u. Je kan in de gezellige zaal, op het zonneterras of in de tuin verpozen bij een natje en/of een droogje.

Er is een uitgebreide infostand en de waard en de aanwezige Doelenaars staan iedereen graag te woord. Er is ook een speel- en boekenkist voor de kinderen. Bij goed weer kunnen de kleintjes spelen op het grote terras en in de tuin.

De Doolen organiseert ook regelmatig tentoonstellingen. Bijzondere activiteiten (optredens, feestelijkheden,...) worden afzonderlijk aangekondigd via Nieuws uit Doel en www.doel2020.org.

Info (ook voor gebruik van De Doolen)

De Doolen, Engelsesteenweg 8, 9130 Doel (op 150 meter van de overzet). Meer informatie: info@doel2020.org


De Doolen: een gemeenschapscentrum voor Doel

In de gebouwen van de voormalige gemeenteschool van Doel bevindt zich nu 'De Doolen'. In juli 2000 werd dit toen reeds 8 jaar leegstaande complex met woonhuis, 3 klaslokalen, speelplaats en tuin gekraakt. De jongens en meisjes van Vrijbuiter! – geholpen door mensen van het dorp – wilden op deze manier een vuist zetten naar de overheid. Want ondanks haar beloften, deed (doet) ze weinig tot niets om Doel leefbaar te houden.

Van dorpskanker tot ankerplaats

Eertijds het speelhol van jongeren, spinnen, ratten, muizen en 1 egel. Vandaag een trefcentrum dat regelmatig wordt opengesteld voor een culturele activiteit.

De naam van het gemeenschapscentrum 'De Doolen' is tevens de oudste ons overgeleverde naam van Doel. Over de betekenis zijn de historici het niet eens. Doel was voor de inpoldering een eiland in het toenmalige kluwen van rivierarmen dat het Middeleeuwse Scheldebekken was. 'De Doolen' (later 'De Doelen' en vandaag 'Den Doel') zou een militaire term zijn of verwijzen naar een landingplaats voor boten. Zeker is dat Doel steeds een wijkplaats geweest is voor vikingen, geuzen, rebellen en andere uitdagers van het gezag. Vandaag is dat niet minder zo.

De gezellige haard van het verzet

De Doolen wil een wijkplaats zijn voor de moegetergde bevolking van Doelen de polder en zijn verdedigers. Met eenvoudige middelen en veel handenarbeid werd het verloederde gebouw terug opgeknapt. Met gekregen en gevonden afgedankt materiaal (glazen, stoelen, tafels, snuisterijen, verf, borden, kachel, brandhout, enz...) werden twee gezellige ruimten ingericht: het ene doet dienst als tentoonstellingsruimte, het andere als podiumbar. Dat is ook onze filosofie: wij danken niets (niemand) af, wij schrijven niets (niemand) af. 'Nutteloosheid', 'doelloosheid' staan hoegenaamd niet in ons woordenboek. Alles/iedereen krijgt een plaatsje. Bewust bieden we hier vooral aan plaatselijke en beginnende muzikanten en kunstenaars een podium. Veel verdienen ze hier niet, tenzij appreciatie, wat drank en sterke verhalen. De inkom is bijna altijd gratis. Niemand moet er iets aan verdienen. Hoofdzaak is dat zowel artiesten als publiek op verhaal kunnen komen. Kaarslicht en een gezellige haard naast de cycloop van de kerncentrale. Een vrijhaven naast een onverzadigbaar havenmonster. De Doolen is niet voor niets de gezellige haard van het verzet in Doel. Kom er bij. Ideeën en hulp zijn steeds welkom.

Wat er zoal heeft plaatsgevonden in het verleden: Aster Geerts (lino), Kristine (foto's), Rudy Van Buel (landschappen), Begijn Le Bleu (eenakter), Setanta (folkgroep), mossel - en palingfeesten, barbecues, Scheldewijding, postkaartententoonstelling, café chantant, graffiti en alle andere aanleidingen om te vieren/te wenen.