Cultuurnieuws
ATV, 20-12-2009

Het Eigenzinnig Jubileum - Erwin Vanmassenhove op ATV

ATV interviewde Erwin Van Massenhoven over het Eigenzinnig Jubileum, ecologie en Doel.
01-12-2009

Nieuw stadsgedicht in Havencentrum Lillo

De Antwerpse stadsdichteres Joke van Leeuwen liet zich voor haar nieuwe gedicht door de haven inspireren. In het Havencentrum Lillo, dat jaarlijks 40.000 bezoekers rondleidt in de Antwerpse haven, werd het gedicht aangebracht op een grote ramenpartij van het gebouw.

DE HAVEN

Voortmaken is het, de waar moet de wereld in.
Shift na shift komen de dokkers van ’t Kot
met hun boekjes en dienen de drift van de
laadkistenstad en haar dierentuin
(olifant, spinnenkop, mussenbek), bergen
van bulkgoed en stukgoed, vracht en gewicht.
Het licht laat de nacht er niet bij.

Verderop als verstekeling blijft er een
vroeger, het hangt in de namen van
wat niet meer is, in een dorp als een
aftands gebit, waar hoop nog te tikken zit,
in land dat niet brak wil als slikken.
De Schelde, die moeit zich niet,
daalt maar en stijgt met het tij.

Nagewuifd door het riet schuift een schip
uit een sluis - see you again in Antwerp...,
vissen gaan verder met paaien, een zwaluw
bouwt toch weer een nest in een oeverwand.
Voortmaken is het, daar op de kaaien, de waar
moet verladen, de toekomst wordt vastgesjord,
met het verleden langszij.

Stadsgedicht Joke van Leeuwen 2009
27-08-2009, DorpsDichterDoel

The Last Post in Doel

Wegens einde woonrecht in een woonzone werd afgelopen donderdag in de overvolle kerk van Doel na afloop van het concert ‘The Last Post’ geblazen.

De waanzin van ‘beslist beleid’ van de ideale schoonzoon van Vlaanderen gaat door. En de Vlaming telt beaat de appeltjes onder zijn appelboom.

Enkel op hoogdagen zoals morgen op de ijzerbedevaart, op de hoge stelten van flinke woorden knetteren van verontwaardiging de melktandjes van fiere leeuwen. En verder, ja verder zwijgt men over Doel als vermoord.

Dit stille zwijgen of beter de ‘Meidung’ noemt men de ‘loyale ‘ uitvoering van een regeerakkoord. En op zondag 6.9 gaan we weer lekker gordelen…

Niettemin wens ik onze ‘Vlaamse’ politici in het zweet huns aanschijns een gezapig, vreugdevol en humaan ‘beslist’beleid toe.

Van ganser harte zelfs.

Frank De Vos
DorpsDichterDoel 2009-2011


Video The Last Post in Doel: http://www.youtube.com/watch?v=vRrmldLvWW0.05-04-2009, Persmededeling KunstDoel

Dichter Dirk De Boeck schildert muurgedicht in Doel

Zaterdag 4 april kwam de Herentalse dichter Dirk De Boeck naar Doel om een van zijn verzen op de zijmuur van het huis naast de poëzie-gedenkweide te schilderen (Scheldemolenstraat ter hoogte van de jachthaven). Voor Dirk was het een terugkeer naar Doel, want hij was de initiatiefnemer van de eerste DorpsDichterDoel verkiezing.

Dirk werd bij de uitvoering geassisteerd door zijn vriend, schilder en gelegenheidsdichter Leo Laeremans.

Meer info: Dirk De Boeck (Dirkpoetry.deboeck@scarlet.be). De tekst van het gedicht en aangehechte foto (in resolutie 1.3 MB) vindt u op de KunstDoel Website: www.kunstdoel.net/nl/muurgedicht-dirk-de-boeck.


24-03-2009, Persmededeling KunstDoel

Vrijdag 27 maart: eerste KunstDoel-Inside kunstenaars naar Doel

Op vrijdag 27 maart verwelkomt KunstDoel de eerste vier kunstenaars die hun werk komen maken in het kader van het KunstDoel-Inside project in het dorp. Zij zullen in de woningen van vier gastgezinnen een kunstwerk rechtstreeks op een binnenmuur maken.

Met dit grootse gebaar van solidariteit willen de artiesten deze mensen een hart onder de riem steken en hun woning symbolisch bescherming bieden tegen afbraak. Als de huizen gesloopt worden, gaan deze waardevolle kunstwerken immers mee ten onder.

Tegen 13 uur wachten wij
Fred Bervoets, Jan Decleir, Guillaume Bijl en Koen van den Broek op aan het pleintje voor taverne Doel 5 (einde Pastorijstraat), waar de kunstenaars afgesproken zijn.

Van daar begeven de kunstenaars zich naar het huis van hun gastgezin om hun kunstwerk te maken.

De inwoners van Doel, die de laatste weken gekweld worden door voortschrijdende afbraakwerkzaamheden en stof- en asbestproblemen in de dorpskom, kijken uit naar de komst van de kunstenaars. KunstDoel nodigt alle sympathisanten uit dit heuglijk moment bij te wonen.

eva van tulden (0498/511.047)
voorzitter KunstDoel vzw
kunstdoelinfo@scarlet.be
www.kunstdoel.net


21-03-2009

Frank De Vos nieuwe DorpsDichterDoel

Doel, het bedreigde dorp aan de Schelde, heeft een nieuwe DorpsDichter: Frank De Vos. Vrijdag 20 maart maakte Mark Meekers, de eerste DorpsDichterDoel, tijdens een persconferentie in Poëziecentrum Gent, de winnaar bekend van de poëziewedstrijd met meer dan 70 deelnemers.

Mark Meekers was de eerste DorpsDichter van Doel en hij heeft twee jaar lang actief, strijdlustig en gewapendertaal strijd gevoerd voor het behoud van het dorp . In het ontmoetingscentrum De Doolen feliciteerde hij zaterdagavond onder ruime belangstelling zijn opvolger Frank De Vos. Deze historicus uit Antwerpen is een artistieke duizendpoot. Hij schrijft poëzie en proza, schildert en musiceert. Hij won de DorpsDichterDoelwedstrijd met het sterke gedicht ‘Habeas Corpus’.

In zijn aanstellingsspeech vergeleek Frank De Vos Doel met een dorp waar nog vrije burgers, echte Galliërs, rondlopen, zeer tegen de zin van ‘Caesar’ Peeters. Hij besloot met een dringende oproep aan Kris Peeters om een moratorium af te kondigen op de afbraak van de huizen in Doel. Nu het lang niet zeker is dat het Saeftinghedok er zal komen, is er geen enkele dringende reden om Doel verder te ontruimen.

De nieuwe DorpsDichterDoel lanceerde ook een oproep aan Daan Schalk van de Maatschappij Linkeroever om de afbraak te stoppen en ten minste het fatsoen te hebben om het puin op te ruimen. ‘Het lijkt hier wel Gaza-city na een Israëlisch bombardement’.

En Frank De Vos lanceerde een oproep voor zijn project: de bedichting van Doel.

Lees het winnend gedicht '‘Habeas Corpus’ van Frank De Vos
Meer info: www.frankdevos.be.


11-03-2009

Mark Meekers neemt afscheid als dorpsdichter

Op 21 maart 2009 komt er voor Mark Meekers een einde aan zijn termijn als dorpsdichter van Doel (2007-2009). Voor die gelegenheid bundelde hij zijn (55) Doel- gedichten in een nieuwe uitgave “DOELGERICHT”.

Met een hand die streelt en slaat, maar altijd ongebonden blijft, los van partijpolitieke of ideologische bindingen, klaagt Meekers in dat boek de ondergang van het polderdorp aan, dat zou moeten wijken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. De gedichten uit deze 18-de bundel, werden voorgelezen op poëzieavonden en concerten, prijkten mansgroot op de dijk en in het dorp, maakten deel uit van de "Gedenkweide".

In deze postmodernistische tijd van klein-geestigheid zijn er nog “grote verhalen” te vertellen. Ze worden niet verhuld in een discriminerend hermetisme, maar op een leesbare wijze aan de lezer aangeboden. Lieflijk, maar ook keihard bewijst Meekers met zijn verzen dat poëzie nog steeds geëngageerd kan zijn.

MARK MEEKERS studeerde af aan de KU Leuven en doceerde geschiedenis en esthetica. Hij publiceerde één roman en tal van kortverhalen en essays, publiceerde in tijdschriften, kranten en magazines in Vlaanderen en Nederland. Zijn werk werd in vele bloemlezingen en verzamelbundels opgenomen. Volgens het “Goud der Vlaamse Letteren” zijn “Hugo Claus en Mark Meekers de meest bekroonde Vlaamse dichters”.
Onder zijn echte naam is hij eveneens actief als beeldend kunstenaar, die de internationale groepen Lumen Numen en Fusion (Frankrijk) oprichtte.

Enkele commentaren


De bundel “Doelgericht”, kan worden besteld door overschrijving van 15 € (63 blz. / verzending inbegrepen) op rekening 000-0618809-46 van Marcel Rademakers, Leo Dartelaan 20, 3001 Heverlee met vermelding van “Doelgericht”.

Info: www.dorpsdichter.be en www.marcelrademakers.be


© 2009 Doel 2020