Reacties

Oudere reacties vind je hier.


30 maart 2009

Ontzettend geschokt

Ik kom de laatste maanden elke week naar dit heerlijk dorp, heb er kennis gemaakt met een aantal inwoners. Was ontzettend geschokt met wat er gebeurde met het Camermanhuis!!!

Foto's over Doel op
www.fotolog.com/ddio, in linker kolom kan je verder kijken,

Van harte veel steun gewenst

Tony De Ceurt


24 maart 2009

Verkiezingen komen eraan

Ik ken niet zoveel van de situatie in Doel. Vandaag heb ik weer eens op tv een prachtig huis zien afbreken. Men zei ook dat de afbraak verband had met de uitbreiding van de haven maar dat dit ondertussen achterhaald is (kort samengevat). Chris Peeters voorzitter van de vl gemeenschap blijk voor de afbraak te zijn, maar de afbraak werd reeds voordien geplant. Nu reageert groen! maar indertijd zaten ze wel samen met spa en vld toen de afbraak werd beslist. Ik weet niet of ik juist ben, maar zou toch graag de juiste toestand willen kennnen, zeker vooraleer de verkiezingen eraan komen.

Magda Vanderlinden


24 maart 2009

Hier staan veel slechtere huizen

Geachte Doel 2020,

Als Ninovieter en Oost-Vlaming vind ik het schandalig wat er in onze provincie,meerbepaald Doel, gebeurt. Ik heb enkele keren Doel bezocht,en ben toch onder de indruk dat dit prachtig dorp zomaar word platgewalsd.
Ik ben al enkele jaren bezig met het fotograferen van oude verlaten panden (industrieel en burgerlijke,met vaak een belangerijke historische achtergrond),en ook daar word vanuit de regering niet naar omgekeken,waardoor vele historische en architecturaal waardevolle gebouwen worden afgebroken zonder boe of baa. In dat opzicht verschilt Doel natuurlijk met het feit dat dit dorp nog perfect leefbaar is en voor niemand in de weg staat.

Wat ik me ook afvroeg : vandaag werd het restaurant "het Paviljoentje" afgebroken.Bij een recente fotoshoot van de Camermanstraat viel dit huis me op omdat deze pas enkele jaren geleden moet gerenoveerd zijn. Dit huis was naar mijn mening zeker niet een gevaar voor omwonenden,er staan hier in Ninove namelijk huizen die in een veel slechtere staat zijn,en toch nog bewoond worden,dus vroeg ik me af waarom dit huis nu juist onder de sloophamer moet?

Veel succes daar in Doel,mijn steun heeft u alleszins.

Tomas Gheys, Ninove


25 maart 2009

Toch jammer dat Antwerpen niet aan de Belgische kust ligt

In de jaren 60 werd al gezegd dat het pitoreske dorp Doel moest verdwijnen voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. Maar eerst verdwenen in de provincie Antwerpen meerdere dorpen waaronder Wilmarsdonk, Oorderen, Lillo, om plaats te maken voor dokken. Maar deze dokken lagen spijtig genoeg meer landinwaarts en werden bijgevolg nauwelijks of niet gebruikt.

De niet gebruikte dokken op Antwerps grondgebied werden gedempt met zand uit het Deurganckdok. Tijdens de aanleg van het Deurganckdok droomden ze in Antwerpen al van een ander dok in de porovincie Oost Vlaanderen. En nu zou Doel definitief moeten verdwijnen voor het nieuwe Saeftinghedok. Protest van de gemeente Beveren of het provinciebestuur van Oost Vlaanderen tegen deze plannen van het Antwerpse havenbestuur waren er nauwelijks of niet.

Terwijl men plannen maakte voor het nieuwe dok besliste de Vlaamse regering toch om de kerk van Doel te restaureren. Vermoedelijk gaat men alleen de kerktoren behouden als baken net zoals de toren van de kerk van Wilmarsdonk temidden van de containers staat.

Wat wil het Antwerpse havenbestuur na de aanleg van dat nieuwe dok? Misschien geleidelijk verder graven tot hun dokken de Belgische kust bereiken? De verdieping van de Schelde is blijkbaar niet voldoende om de Antwerpse haven vlot bereikbaar te maken. Time is money en bijgevolg zou de Antwerpse haven tot aan de zee moeten liggen.

André Busschaert, Bazel-Kruibeke


11 maart 2009

Ik begrijp jullie regering niet

Beste Doel-vechters,

Allereerst zou ik jullie willen zeggen dat ik het afschuwelijk vind om te zien wat er met jullie dorp gebeurt.

Ik ben zelf woonachtig in Nederland en voor hobby maak ik graag foto's van zogenaamde "verlaten gebouwen".

In Doel bestonden er daar velen van.. en ik wilde eigenlijk binnenkort eens langskomen om het dorp te bekijken en wat foto's te nemen.

Ik zou dit liever met wat vrienden doen op ons eigen tempo en zonder gids, echter ik lees dat de regering al bezig is met de sloop van verschrikkelijk veel gebouwen, mijn vraag aan jullie is dan ook eigenlijk: Staan er überhaupt nog onbewoonde gebouwen? Ik begrijp niet dat jullie regering op deze manier historische panden weg wil halen voor de uitbreiding van een haven.

Wat is er gebeurd met mensenrecht?

Helaas ben ik een student en heb ik daardoor niet de mogelijkheid jullie financieel te ondersteunen maar als ik op een andere manier iets zou kunnen doen zou ik die kans zeker aangrijpen. Dit soort dingen horen niet te mogen gebeuren! Ik heb verschillende foto's van Doel bekeken en het zag er prachtig uit voordat alle bulldozers en kranen kwamen om alles te verpesten.

Ik wil jullie heel veel succes wensen met alle acties en ik vind het geweldig te zien dat jullie allemaal zo je best doen om te protesteren tegen deze waanzin, laten we hopen dat het allemaal toch goed komt.

Miranda van de Werken


10 maart 2009

Doel heeft ons hart gestolen

Lieve mensen,

Mijn vriend en ik komen regelmatig in Doel,om als amateurfotografen de zinloze sloop en de stille getuigenissen van die evt. sloop vast te leggen.

Doel heeft ons hart gestolen en na enkele gesprekken met inwoners van Doel, willen we graag op de hoogte gehouden worden over het wel en wee van het Dorp en zijn omgeving.We hebben een fotoreportage gemaakt en die willen wij graag onder de aandacht brengen aan de mensen in onze omgeving .

Wij willen laten zien hoe schandalig er word omgesprongen met het vernietigen van een dorp en leven mee met de bewoners maar ook met de ex-bewoners.

Het is toch van de zotte,dat men zo over de belangen van de mensen heen stapt en dat men maar door gaat met dit zinloze gedoe.

Als ik door de straten loop ,dan huilt mijn hart.We hebben dan ook besloten om zo vaak als mogelijk is om Doel te bezoeken en het wederom vast te leggen.We willen het ook evt. aan de leden van onze Fotoclub laten zien en wie weet mogen wij met onze foto's zelfs een expositie houden in onze bibliotheek.

Wij wensen een ieder die het goede met Doel voor heeft, heel veel sterkte toe en mensen ........HOUD VOL!!!!!!!

Met de hartelijke groeten , Margo de Nijs


17 februari 2009

De Westhoek steunt Doel

Zeg maar aan de stopzetter van de communautaire dialoog dat de Westhoek Doel steunt ! Weet dat jullie niet alleen staan met jullie strijd en dat elders in het kleine Vlaanderen nog doelloze dossiers worden aangevochten.

Frank De Poortere
Comité “Geen Streep door de Westhoek”




28 januari 2009

Kieldrecht (5): Brief aan minister-president Peeters

Ik heb de vier autoriteiten een korte protestbrief gestuurd. Houd jullie kranig!

Jan Hertoghs


17 januari 2009

Kieldrecht (4): Brief aan minister-president Peeters

Mijnheer de Eerste Minister,
Beste Kris,

Betr. : historische hoeve Kieldrecht

Als ik het dossier van deze afbraak goed bekijk, blijkt dat de overheidsdiensten die instemden met de sloop ervan uitgingen dat het hier ging om een "bedrijfsgebouw". Het mag duidelijk zijn dat het hier wel om iets meer gaat dan zomaar een "bedrijfsgebouw".

Een Vlaamse overheid die, zonder veel verpinken, een volledig intacte hoeveschuur uit de 17de eeuw laat platwalsen, heeft toch wel bijzonder weinig hart voor haar eigen cultuur en haar eigen verleden. Zeker als je weet dat er van dit type schuur nog slechts enkele exemplaren bestaan in Vlaanderen én Nederland samen.

Ik kan me niet voorstellen dat een elementair denkend mens die een dergelijk schitterend monument bekijkt, ook maar één seconde aan afbraak kan denken. Als je dan beseft dat er geen enkele dringende reden is om tot deze afbraak over te gaan, dat deze historische schuur slechts
op de rand van het natuurcompensatiegebied ligt, dat het slechts om een tijdelijk natuurgebied gaat en dat er in de betrokken schuur uilen broeden, dan krijgt geen enkel redelijk mens daar nog een staart aan.

Ik kan mij niet voorstellen dat ook maar één natuurbeschermer op de afbraak van zo'n monument zou aandringen en wel in tegendeel : de schuur lijkt me bijzonder geschikt als bezoekerscentrum of als observatiehut voor het aangrenzende natuurgebied.

Kan iemand zeggen waar wij in godsnaam mee bezig zijn ?

Erop rekenend dat een Vlaams premier het Vlaamse culturele efrgoed niet zomaar laat afbreken en dat een minister van Landbouw het glorierijke landbouwverleden, dat daar in de streek al zwaar genoeg wordt aangepakt, niet van de kaart zal vegen, verblijf ik inmiddels,

Met mijn beste wensen voor 2009,

Paul Staes, ere-senator


16 januari 2009

Kieldrecht (3): Brief aan minister-president Peeters

Tergend beleid in Kieldrecht

Geachte Heer Peeters, Minister-president van een aantal Vlamingen,

Tergend is uw beleid in de polders van Kieldrecht. Tergend en schaamteloos is uw ‘flinke’ houding nu U weeral een stuk historisch erfgoed laat slopen.

U was wel niet gouverneur van Texas maar ik vraag me af hoe het voelt om zoals Bush met zijn bijbel onder zijn arm, zijn ‘ Gott mit uns’ , doodvonnissen aan de lopende band te tekenen. Dit doet U met de afbraak van historische, waardevolle hoeven in een eeuwenoud landschap.

Ik pas voor dat soort Vlaanderen waar U voor staat, Mijnheer de Minister-president van een aantal Vlamingen.
Ik pas voor de onwelriekende lijfgeur van het cynisme van uw ‘beslist beleid’.
Ik pas voor de pure, niets ontziende logica van een havenlobby, waar U de nodige hand en spandiensten aan verleent.

Hoe wit en blank zullen de slagzinnen weer zijn die U en uw partij weer in ons gezicht zal slingeren bij de komende verkiezingen.

“Ga en vermenigvuldig U” staat er in uw bijbel. Wel, Mijnheer de Minister-president van een aantal Vlamingen, deze brief, die ik als verontwaardigde burger aan U richt, zal ik verzenden via mijn uitgebreid mailbestand.

Met de nakende verkiezingen voor ogen, zal ik iedereen vragen om over uw beleid en dat van uw partij na te denken, conclusies te trekken en deze verder door te sturen.

U kunt wel met de sloophamer door de Wase polder wandelen. Tegen internet is uw sloophamer niet opgewassen, bent U zelfs geen kleine, ‘flinke’ jongen.

Schaam U, Mijnheer de Minister-president van een aantal Vlamingen.

Frank De Vos


15 januari 2009

Kieldrecht (2): Brief aan minister-president Peeters

Arm Vlaanderen

Geachte Heer Minister President

Vandaag wordt een stukje Vlaams erfgoed in de Kieldrechtse polders volkomen zinloos platgesmeten !
Nu nog zo snel mogelijk het historisch dorp Doel van de kaart vegen....

Van harte proficiat met Uw beleid !

Respect is een woord dat heden ten dage helaas niet meer bestaat....
Mateloos geldgewin , eigenbelang , hebzucht en een groot gebrek aan lange termijnsvisie zijn in de plaats gekomen .

"Beslist beleid" is een al te gemakkelijke dekmantel geworden en laat bij velen , ook binnen Uw regering , geen enkele ruimte tot kritische vraagstelling of zoeken naar alternatieven !

Beleefde groet

Frank Arts, Beveren


14 januari 2009

Kieldrecht (1): Brief aan provinciegoeverneur André Denys

Geachte,

Weerom afbraken in de polder, ditmaal Kieldrecht. Komt er nooit een einde aan deze destructie? Bent u als gouverneur mede verantwoordelijk voor deze negatieve politiek van afbraak en destructie, en uiteindelijk ook onmogelijk maken van alle leven in de polder?

Met hoogachting,

Siegfried Mercelot

Antwoord van goeverneur Denys:

Geachte heer Mercelot

De problematiek rond de eventuele afbraak van twee polderhoeves heb ik alleen via de pers gevolgd.

Als gouverneur is mijn rol beperkt tot het co-voorzitterschap (samen met mijn collega van Antwerpen ) van het strategisch plan .

Op dit ogenblik is dit planproces opgeschort omdat de Vlaamse regering de bevoegde administratie de opdracht heeft gegeven voor de opmaak van de zogenaamde 'Planmer '.(milieu-effectenrapport ).

Wat betreft het behoud van erfgoedmonumenten in het betrokken gebied ,is het mij bekend dat de gemeente Beveren sterk ijvert voor o.m. het behoud van het kerkje van de Prosperpolder en de Prosperpolderhoeve.

Ik heb dit standpunt steeds sterk ondersteund. Verder reikt mijn rol niet in de huidige stand van zaken.

Met hoogachting,

André Denys, Gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen


17 januari 2009

Hof ter Walle vandaag





Beste mensen,

Vandaag in de namiddag ben ik een kijkje gaan nemen aan hoeve Hof ter Walle in Kieldrecht. Als tekenaar heb ik me aan de kant gezet en onderstaand schetsje gemaakt.

Ik ben al wat langer bezig het Antwerpse Noordkasteel te tekenen en schilderen, want dat blijkt ook te gaan verdwijnen voor die verrekte brug over de Schelde.

Als jullie weet hebben van met verdwijning gedoemde plekken, landschappen, hoeves etc, laat het mij weten. Als ik kan ga ik er naartoe om ze te tekenen alvorens ze definitief verdwenen zijn.

Op mijn onderstaande blog kan je zien wat ik zoal doe,

beste groeten,

Michael Albers, Antwerpen
michaelalbers.blogspot.com


18 november 2008

Waarom wordt de zaak-Doel toch zo op de spits gedreven?

Tijdens het Festival van de Politiek, gisteren en eergisteren in het Vlaams parlement, kreeg de boodschapper voor Doel daar een daverend applaus - als enige - van de hele zaal, tot tweemaal toe. Doel is al lang niet meer de zaak van de nog 400 Doelenaars van vandaag alleen, maar is een symbool waarmee de menselijkeheid en leefbaarheid van het Vlaams beleid mee op afgerekend wordt. Of die Vlaamse regering dat nu terecht acht of niet. Waarom kan de haven van Antwerpen niet in vrede leven met haar buren ? Waarom haar eigen imago zo bekladden ? Wat is er dan zo onwaarschijnlijk belangrijk aan dat kleine uithoekje haven als het Saeftinghedok er niet zou komen ? Kan iemand vertellen waarom Doel nu wegmoet ? Waarom wordt die hele zaak toch zo op de spits gedreven ? Drie partijen waren het gisteren in het Vlaam parlement roerend eens met de stelling : laat Doel met rust en laat de mensen er bliijven zolang het kan.
Dat kleine beetje ruimte mag Doel en zijn bewoners toch gegund worden? Is het besluit rond het strategisch plan voor de haven van Antwerpen, dat op het niveau van de Vlaamse regering beslist wordt, niet dé gelegenheid om de afbraak stop te zetten ?

Paul Staes


16 augustus 2008

Caesar Peeters en de Galliërs van Doel

Laat ons nu de zin en onzin van het polderdorp Doel eens even vergeten en even stil staan bij de mensen die er de laatste jaren wonen.

Iedereen kent wel de perikelen van het Gallische dorpje dat wordt belaagd door Julius Caesar en zijn kompanen. De gelijkenis is echt treffend alleen is Caesar in dit geval minister Peeters en zijn kompanen diegene die munt slaan uit heel deze episode.

De inwoners zijn ondertussen hun druïde (pastoor) na overlijden kwijt maar er is nog genoeg magische toverdrank om de aanhoudende pesterijen van het ICW te doorstaan.

Duizenden bezoekers die dagelijks worden ontvangen door dit goed geluimd volkje leven mee met de krop in de keel en merken wat de huidige Heren van Beveren bedoelen met hun christelijk gedachtengoed.

De deadline die werd voorop gesteld werd, namelijk augustus 2009, is geen soelaas voor het machtige orgaan ICW. Bij alle belanghebbenden - kort samengevat al degenen die instaan voor afbraak en psychologische oorlogsvoering - is er niemand die na menig verzoek eens aan tafel wil gaan zitten om over de manier van werken te praten.

Het lijkt enigszins opmerkelijk dat de onderdelen van deze vernielende machine rechtstreeks en onrechtstreeks een familiale band hebben, en dat de burgervader - die helaas geen enkele binding heeft met het volkje van Doel - alles goedlachend toestaat.

Voor degenen die enkele afleveringen gemist hebben een korte samenvatting. Mensen worden bedrieglijk van hun huis ontdaan,verkrotting ,mensen zonder papieren worden via OCMW’s gedumpt, krakers krijgen een zorgwekkend contract,kunstenaars worden gemaand om hun creativiteit stop te zetten,een Kristalnacht voor de mensen zonder papieren,asbest in de straten enz.…

Tot slot, minister Peeters: deze meestal oudere mensen - krabbenvangers genoemd in de volksmond - hebben ondertussen meer bereikt op informatief gebied naar het grote publiek dan u. Mocht u tussen de soep en de patatten eventjes een bezinning hebben, geloof me maar gerust: dat hebben ze met liefde gedaan.

GdR, Doel


16 augustus 2008

Mieke Vogels: "Een dorp van de kaart vegen is geen vooruitgang"

Bedankt dat je vorige week actie voerde tegen de afbraak van Doel. Ik word net als jou zeer ongelukkig en erg woest van dit zinloze en harde gedoe. Groen! (en vroeger Agalev) heeft zich altijd verzet tegen de afbraak van Doel. Er zijn grenzen aan de megalomanie van de haven. Geen honderd jaar geleden moesten een aantal dorpen zoals Oosterweel verdwijnen op de rechteroever. De vooruitgang en de uitbreiding van de haven(sic). Amper 30 jaar later zijn de dokken die in de plaats kwamen van deze dorpen verouderd. Nu doet men hetzelfde op de linkeroever. Het Deurganckdok is nog lang niet verzadigd en men plant al een volgende dok ter hoogte van Doel! Steeds meer containers naar Antwerpen leidt bovendien tot steeds meer files, fijn stof, verkeersongevallen.

Toen we in 1999 mee in de regering kwamen hebben we de beslissing die in 1998 in een vorige regering door Steve Stevaert werd genomen om Doel af te breken, kunnen ombuigen. Pas als de haven een bouwvergunning zou hebben voor het nieuwe Saeftinghedok , dus als duidelijk werd dat dit nieuwe dok echt nodig is, zou de afbraak van Doel opnieuw op de tafel komen. De huidige regering houdt zich niet aan deze afspraken en zet in volle vakantie, de bulldozers in.

Ik was vorige week op vakantie en ben nu terug. Als jullie opnieuw actie voeren wil ik er graag en met veel overtuiging bij zijn.

Een dorp met een geschiedenis van honderden jaren van de kaart vegen, dat is geen vooruitgang wel integendeel.

Strijdbare groeten,

Mieke Vogels


18 augustus 2008

Triestige dag

Triestig weer, nog een triestigere dag.

De kinderen waren deze middag aan de TV gekluisterd want ze wouden voor eens persé het nieuws zien. Ze hadden al op de radio gehoord dat er in "hun" Doel opnieuw huizen afgebroken werden. Om 13 uur zaten ze dan geduldig te wachten. Doel was deze middag niet eens een hoofdpunt in het nieuws... Toen het item eraan kwam waren ze heel stil. Mijn dochter herkende 1 van de huizen. Ze vroeg me waarom er zo veel politie aanwezig was...

Een halfuurtje later kwam mijn 5-jarige zoon aan mijn broekpijp trekken. "Papa, gaat die stoute kraan nu ook ons huis kapot maken ?"... Luca beseft nog niet ten volle wat er precies aan de hand is maar hij is er op zijn manier met bezig. Evi beseft maar al te goed wat er gebeurd is.

We zijn in ieder geval van plan om terug te keren naar Doel want het laat ook mij en mijn vrouw niet meer los.

Tot slot wil ik jullie nog heel veel sterkte toewensen met jullie stijd tegen Goliath. Misschien staan we wel eens samen in de vuurlinie. Want had ik vandaag opvang gevonden voor de kinderen, dan stond ik zeker in Doel.

Vele groeten,

Ive Steyaert

PS : ik heb het verhaal van Doel gelanceerd op de fotosite Woophy: http://www.woophy.com/forum/4_3541_0.html


18 augustus 2008

Overeind blijven

Geachte inwoners van DOEL

Huizen slopen is een verschrikking. Natuur stuk maken ten voordele van economie is volgens mij zonder tegenprestatie een regelrechte ramp. Men laat leven om te doden. Dat is mijn inziens niet de doelstelling van het leven. Mensen wegjagen ten voordele of ten nadele van...

Ik wens alle inwoners een hart onder de riem te steken in deze moeilijke beslissingen. Wonen in een klimaat waar 'kanker' onder vorm van asbest hangt is volgens mij zeker niet gezondheidsbevorderlijk.

Ik zou hierover kunnen in discussie gaan. Dat wens ik nu niet te doen. Ik hoop dat er een aanvaardbare wet komt die jullie als bevolkingsgroep overeind houden.

Heel veel sterkte,

Marie-Thérèse Van Roosbroeck, 9000 Gent

PS: Wat zegt men: 'het Doel heiligt de middelen?


18 augustus 2008

Verschrikkelijk

Ik vind het gewoon verschrikkelijk wat er gebeurt in Doel...

die woningen, die mensen ....
en die kerk zullen ze ook zomaar afbreken...
en die graven van die mensen breken ze ook zomaar af ... die buiten die kerk liggen...

ik vind het gewoon verschrikkelijk...

Mark Huijbrechts, Den Hopsack, Antwerpen


18 augustus 2008

Bezetting van Doel

Hallo,

I
k ben M.J. De Pauw uit Nieuwkerken en ben deze morgen samen met mijn man in Doel geweest om jullie te steunen met jullie acties. Spijtig genoeg moest ik vaststellen dat er heel weinig symphatisanten waren zoals wij. Graag zou ik op de hoogte willen blijven van jullie acties zodat ik jullie ter plaatse kan blijven steunen indien het mogelijk is.

Met vriendelijke groeten en veel succes verder

Marie-Jeanne De Pauw


18 augustus 2008

Doe zoals de zwaluwen doen...

Jongens,

Doe zoals de zwaluwen doen: nestjes bouwen, en hang heel Doel vol... met een beetje geluk overtuig je zo nog enkele nieuwe koppeltjes om in de huizen te trekken, en liggen de afbraakwerken stil.

Al was het maar als PR stunt...

Veel succes

Geert Steensens


18 augustus 2008

Live mensen van Doel ik ben met u in u kamp leve Doel leve België

Jose Collart Van Frechen BRD


17 augustus 2008

Stop met de bevolking te terroriseren

Beste voorzitter en Vlaamse N-VA-parlementsleden,

Momenteel wordt er in Doel gepoogd om een hele reeks verwaarloosde, maar niet verkrotte woningen te slopen. Terwijl Doel nog steeds woongebied is. Terwijl er woningen te kort zijn in Vlaanderen. Maar vooral terwijl er nog geen beslissing over het Saeftinghedok getroffen is.

Er wordt nu een uniek dorp gesloopt en langzaamaan onleefbaar gemaakt. En misschien beslist een volgende Vlaamse regering dat ze de vele miljarden euro's voor het Saeftinghedok beter in andere sectoren van de economie kan investeren. Want alsmaar meer containers van schepen op  vrachtwagens laden en dan mee de overvolle wegen opsturen, geeft niet het meest interessante economische resultaat.

Daarom vraag ik jullie om nu binnen de Vlaamse regering de sloop van Doel en het terroriseren van de bevolking te laten stoppen tot er een formele beslissing over een toekomstig dok is. Dat zou getuigen van goed en rechtvaardig bestuur.

Vriendelijke groeten, vanop 'de barricade'

Pieter Linders
Berendrecht


13 augustus 2008

Mensen verdrijven is een inbreuk op de mensenrechten

Beste actievoerders,

Vanuit Turnhout volg ik iedere beweging op de voet voor het behoud van Doel. Ik heb het in mijn hart gesloten.

Bij de bezetting wou ik dinsdagavond nog naar Doel komen maar als jonge weduwenaar met een dochtertje kan ik niet zomaar direct vertrekken. Een bakje bier en fruitsap had deugd kunnen doen en een hart onder de riem steken. Ik kom in elk geval een kijkje nemen nu komende dinsdagavond, voor zover ik iemand zal tegenkomen, anders wordt het een wandelingetje door het stille Doel. En een pintje in het café. Mijn trompet neem ik mee en een bloemenkrans wordt neergelegd aan de poort van de kerk als symbolisch meevoelen en protest tegen de schending van de rechten van de mens in Doel !!


Met deze de vraag: gebeurt er iets op juridisch vlak inzake de rechten van de mens ? Mensen uit hun dorp zinloos verjagen is een daad die mij wat doet denken aan een soort etnische zuivering, aangezien er voor Doel nog geen doel bestaat. En dat terwijl er nog woonrecht heerst en het nog steeds woongebied is ! In oorlogstijden worden landen en hun leiders veroordeeld voor het zuiveren en laten verdwijnen van dorpen (zie Balkan, Georgie, ...), maar in vredestijd in Belgie kunnen graafmachines blijkbaar hetzelfde in Doel zonder veroordelingen. Als een dorp in Belgie bijna verdwijnt door een natuurramp of een simpel onweer, is het wereldnieuws, maar als een dorp rampzalig, onnatuurlijk en zinloos wordt ondergespoten, is er geen rampenfonds !

1) Kan er geen procedure overwogen worden bij het Grondwettelijk Hof te Brussel (vroegere Arbitragehof, meerdere ministers stonden er reeds terecht!), aangezien hier een grondwettelijk recht (of rechten) wordt overtreden ?

2) Kan er geen procedure overwogen worden bij het Hof van de Rechten van de Mens te Straatsburg, aangezien hier mensen uit hun dorp zinloos verjaagd worden ? Het gaat hier immers om menselijkheid !!!
3) Ook bij het Europese Hof lijkt mij een procedure niet zinloos. Belgie werd immers door dit hof al meerdere keren teruggefloten, zeker omtrent het ongrondwettelijk karakter van het niet opsplitsen van de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde ! Me dunkt staat Belgie niet erg hoog aangeschreven bij deze kanalen van de Europese Commissie, die notabene gelden uitkeert aan kansarme gebieden zoals Henegouwen en mijnstreek Limburg !!!! En Doel ??? en de andere bedreigde dorpen ???? Waarom kan het noorden van Antwerpen deze kansen niet krijgen als WOONgebied in HERontwikkeling. Waarom Berendrecht en Zandvliet wel en Doel niet ??

Ik meen dat jullie dossier o.a. zwartboek en de hele geschiedenis tegen de afbraak, voldoende bewijzen draagt om dergelijke procedures misschien te kunnen voeren voor deze voormelde rechtbanken. Het inzetten van een dergelijke procedure kan misschien ook nog verder remmend werken op de storm der slopingswerken !!

Groeten en vecht verder, er zijn er velen die jullie bewust en onbewust steunen elders in dit land, ga daar maar van uit. Moed mannen en vrouwen op de barricades, HET GAAT LUKKEN !!!

Johan De Meyer vanuit Turnhout


24 januari 2008

Waanzinnig Doel

Als fietsfanaat fiets ik regelmatig langs Doel. Ik leef mee met jullie strijd. Spijtig van de verkrotting, want dit is een leuke plaats om te vertoeven, daar aan de scheldeboorden en de adem voelend van het polderlandschap.

Patrick Rottier

WAANZINNIG DOEL

steeds als ik je doorkruis op m'n tweewieler
je adem voel
je aangezicht aanschouw
triest
aangetast
gekwetst
samengetrokken
door een strijd
ongelijk
waanzinnig
doodbloedend

je wilt niet weg
verdwijnen
oplossen
voor een oprukkende mastodont
een storm
machtig
overheersend
gekenmerkt
door schemerwaarheden
kapitaal
macht

je hebt zoveel te bieden
daar aan de Scheldeboorden
de wijdingsfeesten
pittoreske molen
je identiteit
landelijk
vruchtbaar
op het ritme van de tijd

Deurganck een litteken
op mijn ziel


23 maart 2007

Verantwoordelijk

Als kind verbleef ik vaak in doel en heb er zeer goede herrinneringen aan. Wat gebeurt met dit dorp zie ik ook met lede ogen aan. Het zou goed zijn op de wbestek eens een overzicht te plaatsen van alle betrokken beleidsverantwoordelijken die mee hebben bijgedragen tot dit sociale drama.

Beatrijs Versichel


28 maart 2007

Brief van een Doelenaar aan de Vlaamse regering

Beste ministers van de Vlaamse regering,

Van overal heel het land (en zelfs vanuit het buitenland!) krijgen wij reacties op jullie onterechte regeringsbeslissing over het mooie polderdorpje Doel.

Ik heb slechts 1 vraag voor jullie: DURVEN JULLIE HET AAN OM ZELF NAAR DOEL TE KOMEN? (Geen blitsbezoek voor 1 monument zoals Minister van Mechelen al eens gedaan heeft, maar een echt bezoek). Dan kunnen jullie (samen met jullie gezin) zien wat een "onleefbaar" dorp jullie mee gaan "opruimen".

Ik wil jullie persoonlijk een rondleiding geven en dan kunnen jullie eens praten met de vele mensen (we zijn nog met ongeveer 400 inwoners!) op het terrein zelf en gaan jullie "misschien" eindelijk eens begrijpen dat beslissingen niet van achter een bureauke kunnen genomen worden.

Een beslissing die trouwens op niks steunt! Doel moet weg omdat ... het weg moet! Niet voor de economie, niet voor het "algemeen belang" (woorden die jullie graag te pas en onpas gebruiken), niet voor bedrijven, niet voor de vogeltjes maar gewoon omdat.....het weg moet! Een dorp onteigenen zonder algemeen belang kan niet, een dorp afbreken zonder algemeen belang kan wel!

DURVEN JULLIE DE UITDAGING AAN OM EENS TE KOMEN PRATEN MET DE GEWONE BURGER? (Ik denk het niet...).

Met Doelse groeten,

Myriam Rijssens, Werkgroep Doelse Leefgemeenschap

PS: Wij hebben ook een zoon van juist 18 jaar, die Doel altijd gezien heeft als zijn thuis. Hij heeft nog nergens anders gewoond. Een nieuwe kiezer, waaraan jullie misschien persoonlijk jullie medeondertekening van het doodvonnis van zijn thuis eens kunnen uitleggen.(als jullie tenminste durven).


25 maart 2007

Aan de ministers Peeters en Keulen (5)

Geachte heren Peeters en Keulen,

Ik kan niet akkoord gaan met uw beleid i.v.m. Doel en wil uw beslissing om het woonrecht eenmalig te verlengen bekritiseren. Zolang het niet zeker is dat het Saeftingedok er echt zal komen, hebben de mensen in Doel - alleen al uit humanitaire overwegingen - het recht om daar te blijven wonen zolang zij dat zelf verkiezen. Zij storen niemand, willen enkel gelukkig zijn in die kleine, maar warme leefgemeenschap aan de Schelde.

Ik verzoek u dan ook uw beleid te herbekijken en uw beslissingen te veranderen. Uit respect voor het volk, diegenen door wie en voor wie u verkozen bent.

Met beleefde, maar indringende groet,

Diane Nuyts


25 maart 2007

Aan de ministers Peeters en Keulen (4)

Beste,

Het wordt eens tijd voor goed bestuur, toch het mission statement van cd&v! Wel hoe kan een regeringspartij als deze het verkopen om voor een warme samenleving te gaan en terwijl een 800 jaar oud dorp neer te gooien? Ondertussen een woning te kort hebben?

Waar zijn de Christelijke waarden van jullie?

Een minister die zelf de eigendomsrechten negeert, huizen wil afbreken die zogezegd als krot verklaard zijn, maar eigenlijk nog steeds eigendom zijn van privepersonen, kan zo iemand nog regeren?

Een volksvertegenwoordiging die kiest voor het geldgewin en niet voor de mensen is geen vertegenwoordiging meer van het volk.

De dokken daar in Doel en consoorten zullen een economische flater van jewelste worden, de schepen gaan steeds groter en zwaarder worden, men gaat steeds meer moeten baggeren, men heeft nu al dokken moeten afdanken, delen van het Doeldok wordt met baggerzand dichtgegooid, kades blijven verweest achter. Een rommelpolitiek en deze regering speelt dat spel zomaar mee. Schandalig! Daarvoor moeten 200 inwoners en de 1500 andere die vertrokken zijn boeten.

Hoe men de kiezers steeds weer kan bedriegen door schoonpraterij!?

Ik vind het een schande! Nog twee jaar woonrecht, ....en dan met de grond gelijk!

Handen af van Doel!

Reinout Buys


24 maart 2007

Bert Anciaux op zijn weblog: gewetensproblemen over Doel

In de politiek is groepswerk essentieel. Samen verantwoordelijkheid opnemen en de Zwarte Piet niet doorschuiven naar elkaar. Zeker in de Vlaamse Regering is de collectieve verantwoordelijk wezenlijk. Zonder dit is er geen gemeenschappelijke dynamiek, geen gemeenschappelijk project. Ik wil me daar tenvolle in inschrijven. Ik ben graag deel van de groep. Ik ga graag voor een gezamenlijke strategie.

In de politiek kom je geregeld momenten tegen waar je echt gelukkig om bent. Momenten waar je met enige fierheid later tegen je kinderen wil over vertellen. Nu en dan zit ik echter vol twijfel. Gisteren had ik zo een dag. In de regering was ik stil omdat ik er zelf niet uitkwam. Kiezen is niet steeds een duidelijke zaak van goed en kwaad. Soms weet ik het gewoon echt niet.

Doel, het polderdorp, moet nu echt verdwijnen in augustus 2009. Jaren geleden nam de toenmalige paars-groene Vlaamse regering een beslissing om Doel echt te laten uitsterven in 2007. Toen was het met pijn in het hart. Vandaag weet ik echt niet wat goed is. We hebben een compromis gesloten. Doel kan nog een goede 2 jaar blijven bestaan. Nadien valt het doek definitief.

Ik zit echt met gewetensproblemen. Voor mij is Doel ook een symbool tegen de almacht van de economie, tegen de grote industriële belangen. Het recht van de zwaksten tegen de overmacht van geld en kapitaal. En tegelijk is de leefkwaliteit echt niet meer wat het geweest is. Destijds hebben groene ministers van Leefmilieu en Welzijn mee gemeend Doel te moeten opgeven. Ik had het er toen moeilijk mee. Vandaag nog steeds.

En toch heb ik collegiaal deze beslissing gisteren genomen. Niet met fierheid, echt met twijfel. Maar net die twijfel heeft me doen toestemmen. Omdat je mensen ook geen blaasjes mag wijsmaken. Geen fabeltjes mag vertellen. Geen hypocrisie dus. Vechten, keihard vechten, maar ook weten wanneer je verliest. Gisteren ben ik verloren.

www.bertanciaux.be


24 maart 2007

Aan de ministers Peeters en Keulen (3)

Geachte heren,

Wanneer gaat men nu eindelijk eens deftig werk maken om Doel leefbaar te houden. Tot op heden is er altijd maar spraak van het te laten verdwijnen en dat kan toch niet. Ik werk zelf in de haven en als ik zie hoeveel plaats er nog is om containers te laden en te lossen dat moet er zeker geen Saftingedok gebouwd worden en kan Doel zeker blijven bestaan.

Philippe De Keyser


24 maart 2007

Aan de ministers Peeters en Keulen (2)

Geachte Heer Minister,

Ik betreur ten zeerste het feit dat de overheid haar eigen leefgemeenschap kapotmaakt. Het doodmaken van een dorp als Doel is een regelrechte schande en een blijvende blaam voor al wie daar verantwoordelijk voor is. Politici die mee deze destructieve beslissing hebben genomen en/of ondersteunen, verdienen niet herkozen te worden.

Goed bestuur betekent: er zorg voor dragen dat elke leefgemeenschap alle kansen krijgt. Dit doet men niet door afbraakpolitiek maar wel door opbouwend werk en door ondersteunende maatregelen en beslissingen.

Ik volg het wel en wee van Doel al jaren en ken de dossiers en de geschiedenis heel goed. De overheid heeft hier helaas geen fraaie rol in gespeeld en tot mijn spijt ziet er nu naar uit dat het definitief verdwijnen van Doel als dorpsgemeenschap een schandvlek zal worden voor deze Vlaamse regering.

Andre September, Opwijk


24 maart 2007

Aan de ministers Peeters en Keulen (1)

Minister Keulen,

De beslissing van de Vlaamse Regering om Doel op termijn definitief van dekaart te vegen is compleet buiten de werkelijkheid. De beslissing om 126 zogenaamde 'krotten' af te breken berust bovendien op valse gronden. Ik benonlangs nog persoonlijk Doel gaan bezoeken en heb met eigen ogen gezien dat een groot deel van deze 'krotten' nog huizen zijn in zeer goede staat.

Ik vind het ook bevreemdend dat u gisteren op de radio geen enkel argument te kennen gaf waarom Doel eigenlijk van de kaart moet geveegd worden. Bovendien ontbreekt er tot nu toe elke wettelijke basis voor daar het dorp nog altijd WOONGEBIED is! Er wonen in Doel zelfs mensen die nog steeds wettelijke eigenaar zijn van hun woonst!

Dit alles wetend kan ik enkel besluiten dat de Vlaamse Regering geen blijk geeft van "goed bestuur" zoals ze de brave burger wijsmaakt via de media, maar integendeel van regelrechte dictatuur. Wat moet ik anders denken van politici die naar de gunst van de kiezer dingen maar tegelijk in achterkamertjes beslissen om mensen uit hun dorp te verjagen en het, ondanks zijn historische waarde en tegen de wil van de bewoners in, plat te gooien?

Besef goed dat wij, gewone burgers, niet de dommekloten zijn waar u ons voor lijkt te houden. U hebt dan wel de macht die ons ontbreekt, wij zullen nooit vergeten hoe onze 'vertegenwoordigers' ons via leugen en bedrog HUN WIL wil op dictatoriale wijze oplegden. Vroeg of laat krijgt u hiervoor de rekening gepresenteerd!

Mady Vermeulen


23 maart 2007

Brief aan Yves Leterme : moet het dorp Doel echt verdwijnen?

Ik werk bijna 25 jaar in Doel en heb gedurende die tijd het dorp volledig zien veranderen. Ik ben ook van Kruibeke, net zoals Jos Stassen en ben het dikwijls oneens met hem, maar nu moet ik hem groot gelijk geven i.v.m. het dorp Doel en het Deurganckdok (n.a.v. een artikel in GVA).

Destijds werd beslist om het dorp te laten verdwijnen omdat het toch niet leefbaar zou zijn door de lawaai- en lichthinder van de activiteiten rond het Deurganckdok. Dat blijkt nu helemaal niet zo te zijn. Na een helse rit in de haven tussen grote vrachtwagens en treinstellen met containers ben je content dat je ongehavend in Doel aankomt. Doel is een oase van rust geworden en in plaats van dit mooie Scheldedorp volledig af te breken, zou men beter het terug opbouwen. Er is woningnood in het ganse Waasland en hier is voldoende plaats.

Trouwens als het "Saeftinghedok" er toch zou komen, zouden de verkeersaders rond Antwerpen volledig komen dicht te zitten. Het is nu al alle dagen aanschuiven om in Doel te geraken. Veel inwoners van het dorp hebben niet alleen het dorp verlaten door ergens anders te gaan wonen, maar ook veel inwoners zijn van verdriet gestorven door deze politieke beslissingen.

Het zou spijtig zijn moest dit rustig dorpje helemaal van de kaart verdwijnen voor een nieuw dok waar niet direct behoefte aan is en trouwens ook niet voldoende infrastructuur. De Hollanders zullen trouwens altijd heel moeilijk doen om de Schelde verder uit te diepen.

Vriendelijke groeten.

Franky Buytaert, Bazel


23 maart 2007

Open brief aan minister Marino Keulen

Geachte Heer,

Met verbijstering en ongeloof heb ik vandaag uw beslissing ivm Doel gelezen.U verklaart een leefgemeenschap onleefbaar op grond van : de meeste oude inwoners zijn verdwenen. Wil U dan nu bijvoorbeeld in Antwerpen, de huidige gemeenschap in pakweg Borgerhout maar opdoeken, de lokale middenstand is er niet meer, en dan?

Wij leven wel in een modern land, met ijskast, diepvries,auto,telefoon, internet en een middenstand op 7 km. Op grond hiervan kunt U misschien uw Waalse collega vragen pakweg de helft van Wallonië op te doeken. Er is geen verenigingsleven... Bent U hier al ooit geweest? Rr zijn hier 4 cafés en 4 verenigingen. Wij hebben hier een sociaal leven waar velen jaloers op zouden zijn. Wij hebben een dorpsdichter, erfgoeddag, Scheldewijding, klassieke concerten, de bewonersgroep leefbaar Doel mee-maken, onze kleine concertjes en rommelmarktjes, en duizenden toeristen

Waarom is dit in Doel voor U van geen enkele tel? En hoe zit het bijvoorbeeld met de leefbaarheid rond onze nationale luchthaven? Gaat U daar ook ontruimen wegens onleefbaar door het nachtlawaai? Met welk een misprijzen spreekt u over de inwoner van Doel, wij zijn geen uitschot dat gedeporteerd moet worden.

Kent U het dossier Doel wel? Anders zou U weten hoe het komt dat hier huizen leegstaan, dat vele Doelenaars vertrokken zijn en dat er inderdaad krakers geweest zijn. Niet mooi hoor, dit dossier. En dan spreken we nog niet van een dok dat er alleen water ligt te wezen. En wat met die dure leefbaarheidsbuffer? Was dat dan ook een miskleun, één van de vele en van wiens geld betaald?. En waarom was er het retrocessierecht? En wat staat er in uw verborgen agenda?

U staat voor inburgering. Waarom doet U dan aan "uit"burgering? Als we allochtonen waren geweest, mochten we dan blijven?

Ik lees de verkiezingsslogans en word er alleen maar misselijk bij: luister naar mijn woorden, maar kijk vooral niet naar mijn daden, ware correcter geweest.

Mijnheer de minister, alle 384 inwoners, of het nu oude of nieuwere of nieuwe Doelenaars zijn, of geregulariseerde krakers, of door het OCMW geplaatsten, of ........ inwoners van Doel dus, wij wonen hier graag. Wij genieten van de rust en de natuur, wij glimlachen naar de kerncentrale , kijken geïnteresseerd naar de bedrijvigheid op de Schelde, kortom wij houden van Doel.

Hoe bestaat het dat inwoners een leefbaarheid moeten bewijzen? Is dit democratisch Vlaanderen, met hart voor de burger?

Neen dus.......arm, arm, Vlaanderen.

Vriendelijke groet,

Frie Lauwers, (leefbaar Doel mee-maken)


22 maart 2007 (lezersbrief aan GVA)

Onbehoorlijk bestuur

Wat minister Peeters zinnens is met Doel is een pure schande. De inwoners van Doel zouden een procedure moeten inleiden voor onbehoorlijk bestuur. Frank Vandenbroucke werd destijds uitgehoond voor de verbranding van het Agusta-smeergeld. Peeters vernietigt onroerend patrimonium dat met ons belastingsgeld is betaald en bijgevolg het onze is. Daar moet hij afblijven zolang hij niet kan aantonen dat het in ons belang is dat Doel wordt afgebroken.

En dat kan hij niet : Doel is perfect leefbaar en voor een Saeftinghedok op die plaats kan hij op dit moment geen enkel argument op tafel leggen.Als toekomstig minister-president van Vlaanderen is hij in ieder geval totaal onaanvaardbaar.

Piet Coppenrath


Ongeloof

Beste Doelenaars, liefste Doel,

Met ongeloof aanschouwen we het actuele sloopschouwspel van de huizenreeks. Om toch op één of andere manier constructieve gestalte te geven aan de gevoelens die dit bij ons opwekt, vragen we ons af of er acties gepland zijn? Hou ons zeker op de hoogte!

Groeten,

Evelyne & Iratxe, Drongen (14 september 2006)

PS: Doel moet blijven.


Australië

Ik vind het heel interesant om hier in Australie alles over mijn geboortedorp op het internet te kunnen volgen. Ik hoop dat Doel blijft bestaan. Heeft Vlaanderen wel genoeg geld voor een Saftingedok?

J. Mussche, Churchill vic, Australia 3842 (11.05.06)


Laat duizend bloemen bloeien

Heeft men gemerkt dat de dagen lengen?  Dat het langzaam warmer wordt? In Beveren bloeien duizend bloemen. En ook in Doel. Tot mijn vreugde heeft Minister Kris Peeters laten weten dat er tijdens deze legislatuur geen beslissing meer valt over de aanleg van het Saeftinghedok, dat Doel van de kaart zou vegen. Lente is hoop. De verdrijving van de kille herst. Hiermee geeft CD&V een sterk positief signaal naar de inwoners van Doel. Een duidelijke breuk met de vorige paarse regering. Verwacht wordt dat het tijdelijk woonrecht wordt verlengd en Doel nog zes jaar of langer kan bestaan. 

Ook Burgemeester Marc Van de Vijver stelt alles in het werk om de veiligheid van de inwoners van Doel te verzekeren. Na de melding dat Roma-zigeuners illegaal panden zouden kraken, reageerde Van de Vijver prompt in het nieuws en kondigde de gemeente Beveren snel een pakket maatregelen aan, zonder dat het tot een inhumane verdrijving van de krakers moest komen. Bovendien is er in de Scheldegemeente een permanente politiecontrole in werking getreden.  'Preventie en bescherming van de huidige inwoners is het belangrijkst.' Dat Doel geen vergeten zaak is voor CD&V, is duidelijk. Net als elders. Respect. Een luisterend oor. Een hart voor de mens.

 Michael Van den Eynde, secretaris jong-CD&V Beveren (12.04.06)


Doel moet blijven!

Van jongsaf kwam ik regelmatig in Doel naar de Doelfeesten en optredens en ook om te wandelen. Toen ik het dorp enkele maanden geleden bezocht, was ik oprecht geshoqueerd door de enorme gedaanteverwisseling die het had ondergaan. Woedend was ik omdat op vele plaatsen de leegstand nog groter leek te zijn geworden. Ingegooide ramen, kapotte daken, openstaande deuren,... in een land als België zou dergelijke schande niet mogen zijn.

Verder vind ik dat een dorp als Doel nooit mag wijken ten koste van de industrie. Mensen en vooral de gezondheid van mensen is belangrijker dan welk geld ook ter wereld. Kortom ik vind dat Doel moet blijven bestaan. Ik durf er voor uit komen. Als Doel verdwijnt, zullen immers op lange termijn nog andere dorpen verdwijnen ook.

Ik wil opkomen voor een goed beleid, voor rechtvaardigheid en het respect voor de gezondheid en het milieu van mijn gemeente. Ik geloof in de vrijheid van ieders mening. Mocht u me op de hoogte willen houden over Doel en het Doelcomité zou ik U zeer dankbaar zijn.

Michael Van den Eynde, secretaris jong-CD&V Beveren (21.03.06).


Levens-Doel ?

Ik weet niet welke bovenaardse drijfveer me zodanig krankzinnig heeft gekregen,
om voorbij de grens van de menselijkheid op zoek te gaan naar een bron van inspiratie.
Mijn gezond verstand verteld me voortdurend
dat het zinloos is te willen schrijven over datgene  wat vroeger is geweest,
maar mijn hart  wil vertellen over leven, liefde en nooit opgeven.
Dus noteer ik wat ik zie:
restanten  van een gebarsten economie
die er uitziet als een verlaten tussenstation naar de hel.
Niets ademt hier.
Zelfs het zand is dood.
Her en der sta ik even stil bij vergeelde beenderen,
en ook bij wat eens een kleurrijke keeperstrui is geweest,
die nu zielloos hangt in de winkelhaak van een leeg Doel.

Dirk De Boeck (Herentals)


© 2008 Doel 2020